Așa se numește una dintre regulile importante ale educației financiare. Vrei să faci o cheltuiala bazată pe o dorință care nu este previzionată, care nu este trecută în niciun budget, atunci așteaptă 24 de ore. Dacă după 24 de ore dorința se menține atunci vezi de unde poți aloca banii aferenți și fă acea cheltuială. Însă, în 95% din cazuri după 24 de ore dorința de a face acea cheltuială scade drastic până la nivelul la care nu mai este deloc o prioritate.
De ce este importantă această regulă de 24 de ore pe lângă faptul că ne salvează de foarte multe cheltuieli emoționale? Pentru că fiecare cheltuială emoțională atrage după ea alte cheltuili adiacente. Și aici vreau să îți dau câteva exemple că să înțelegi de ce un principiu simplu, o regulă simplă îți poate salva bugetul.
Să zicem că ieși la Mall, la masă sau pur și simplu la plimbare. Sau poate că ieși la cumpărături. Sunt convins că ți s-a întâmplat să treci pe lângă un magazin de pantofi și să vezi în vitrină o pereche care era acolo doar pentru ține. A fost făcută pentru tine și e exact ceea ce îți lipsește din garderobă. Pare că și pe etichetă e trecut numele tău și nu se poate să ratezi momentul în care să faci achiziția. Nu contează că tu eșți acolo cu alt scop ci tot ce contează acum este acea pereche de pantofi care deja în mintea ta a prins loc lângă cel puțin 3 ținute pe care nu le-ai mai purtat de foarte mult timp. Ba chiar o rochie din cele 3 știi bine că nu ai purtat-o niciodată însă e acolo pentru că și ea la rândul ei a fost făcută doar pentru ține cu altă ocazie când ai mai fost prin Mall. Toate emoțiile tale te fac să crezi că ai bani, că îți permiți și că este perfect normal să mai iei încă o pereche de pantofi. Este și normal să fie așa. Ce te rog eu este să te duci la vânzătoare și să o rogi să îți pună deoparte acea pereche de pantofi pentru 24 de ore. Se poate crede-mă. Așa te asiguri că nu pierzi nimic dacă aștepți acele 24 de ore. Și după ce o rogi, cere-I numărul de telefon de la magazin să o poți suna când o sa te întorci după pantofi. Așa te asiguri că ai toate canalele de a cumpăra perechea perfectă special creată pentru tine. Și pe urmă mergi și vezi de ale tale, de scopul pentru care ești în Mall.
După 24 de ore o să suni la magazin să le mulțumești că au pus deoparte perechea de pantofi și că o pot scoate la vânzare deoarece tu tocmai ai realizat că acasă mai ai încă cel puțin două perechi asemenatoare și că nu este cazul unei asemenea cheltuieli. Dacă după 24 de ore dorința e la fel de intensă nici nu mai sună la magazin ci mergi și compară-i.
Ca și o mică paranteză. Aici vei sesiza că și solicitarea numărului de telefon de la vânzătoare este un truc simplu care participă la a lua decizia de a renunța la dorință dacă aceasta nu este prioritară. Când ai o modalitate simplă de a face lucrurile de la distanță fără să mai fie nevoie să intri în contact cu „ispita” dorinței atunci decizia de a renunța la dorința emoțională este mult mai mare.
Acum revenim si vă spun că aici am vrut să ajung. Dacă decizi să-i cumperi, fie că e atunci pe loc când eșți în Mall fie că e după 24 de ore gândește-te că ăsta este doar începutul unei serii de cheltuieli. După puțin timp o să vrei o rochie care merge bine cu ei, o să vrei și un costum mai business care se potrivește de minune deși tu porți de două ori pe an ținute business, însă pe principiul “nu trebuiască” hai să-l iei. Și uite așa cum de la o pereche de pantofi cumpărați emoțional ajungi să cheltui de încă două ori suma dată pe acea pereche din cauza unor cheltuieli adiacente. Și știi ce o să se întâmple. Nici măcar nu o să-i porți foarte des ci o să fie undeva lângă celelalte perechi făcute doar pentru ține.
Și nu vreau să credeți că acest principiu se aplică doar doamnelor și domnișoarelor. Nu. Și la bărbați este exact la fel. La mine spre exemplu e tentația care apare de fiecare dată când văd pantofi sport. Acestia aduc de la sine alți blugi, alți pantaloni de trening, altă bluză și o geacă sport mai lejeră care să se potrivească cu acei adidași.
Gândește-te când vrei să schimbi canapeaua din living pe motiv că ai văzut una superbă la un magazin de mobilă. Nu vrei să o schimbi că s-a stricat canapeaua actuală ci doar că ai văzut tu una mai potrivită. Dacă decizi să cumperi canapeaua la scurt timp o să schimbi și covorul că nu se mai potrivește, după covor vei lua și o altă măsuță de cafea că nu mai dă bine cea existentă și vei ajunge să zugrăvesti ca să mai schimbi aerul acum că tot ai mobilă nouă. Și uite așa de la o canapea schimbatădintr-o decizie financiară emoțională ajungi să cheltui salarii la rând pe renovări inutile sau care nu erau programate.
Și evident că exemplele pot continua, insă sper că ai înțeles ideea și că de acum încolo când vezi ceva ce instant devine dorință mai gândește-te. Mai așteaptă 24 de ore și pe urmă decide. O să-ți fie mai bine financiar și ție și celor de lângă tine.
Spor la cumpărături.
Spor la ce decizii vrei tu pentru că așa cum spuneam orice decizie luată conștient și asumată ca atare este cea mai bună decizie pe care o poți lua.