Să vă fie de bine

Plecăm la drum. În mașină doar câteva casete audio cu muzică populară, Iris, Phoenix și Vacanța Mare.

Răsăritul ne prinde aproape de fiecare dată în aceiași localitate, undeva la ieșire din Reghin. Acum aventura drumului e gata să înceapă.

Tata știe fiecare groapă din șosea, fiecare localitate, benzinărie și știe locul unde ne oprim să mâncăm.

E prima oprire. Trăge pe dreapta și mama se apucă să scoată din bagaj slănină, ceapă, șnițele, roșii, ardei, murături, pâine, muștar, chiftele, carne făcută la tavă sau pe grătar. Întinde un prosop mare de bucătărie și pe el punem toate bunătățile. Sticlele cu apă de izvor sunt nelipsite.

Mâncăm râzând și bucurându-ne de locul unde suntem. Strângeam masa și învelim în hârtie de ziar tot ce rămâne pentru următoarea oprire care, dacă totul decurge conform planului este chiar în curtea bunicilor. Dacă totul decurge conform planului însemnă să nu facem pană, să nu rămânem fără motorină sau cine știe pe unde mai e nevoie de o sârmă la motor să funcționeze.

Mașina este un Mercedes cu cabină dublă și cu remorcă pe un singur șasiu (un tanc de mașină dintr-o bucată cu roți duble pe spate). Pe lângă cele 6 roți care se învârt și sună ca roțile de tren, mai este una pusă pe grămada mare de lemne din remorcă.

Drumul este foarte frumos.

La casetofon cântă ‘’În umbra marelui urs’’ și noi ne jucăm “culoarea care câștigă”. Fiecare dintre noi alege o culoare și număram mașinile care trec sau care sunt parcate. E duminică și sunt puține care circulă și mai puține parcate. Persoana care are cele mai multe mașini cu aceiași culoare câștiga. De multe ori așteptăm minute în șir să întâlnim câte o mașină dar numărătoarea rămâne și încercăm să ghicim ce culoare o să fie următoarea.

Când vedem “tabla” pe care scrie Ialomița știm că mai avem puțin și ajungem. Drumul e la fel de drept și încă pare infinit. Bucuria că ajungem și parcăm mașina în curtea încăpătoare lângă fântâna din mijloc este cel mai mare premiu primit vreodată.

Apare, nu după mult timp, “tabla” pe care scrie Miloșești. Locul natal al tatălui meu.

Străzile sunt liniștite. Casele mici mă fascinează, iar faptul că pot ridica mâna până la acoperiș mă amuză. Chirpiciul din cramă are un miros aparte, butoaiele cu vin sunt parcă neclintite de la ultima vizită, măgarul bunicilor părea că abia așteaptă să fie pus la căruța aia cu două roți și să ne ducă pe câmp să alegem cea mai mare și mai dulce lebeniță.

Știm că urmează o săptămână cu multă lebeniță, brânză de oaie, semințe de floarea soarelui, carne de  curcan și tot ce era mai bun prin ograda bunicilor. Mă fascinează momentul în care intru în cramă și bunicul mă lăsă să trag vin din butoi. Este un lucru de om mare și totuși eu abia aștept să îl fac.

Nu există Waze sau Google Maps, nu am internet și nici rețele sociale, nu sunt așa multe mașini, blocuri, case, intersecții și lumea pare exagerat de mare.

Distanța de la Prundu Bârgăului la Miloșești este distanța care mi-a dat bucuria călătoriei, bucuria condusului, mi-a dezvoltat orientarea în spațiu și m-a ajutat să văd în imagini mereu. Să caut mereu puncte de reper care să mă ghideze.

Astăzi când am vizitat locul unde tatal meu s-a născut și a copilărit m-am gândit cu bucurie și emoție la drumul pe care produsele din Lădița cu bunătăți îl fac spre fiecare client din țară. De la cum familia mea le pregătește cu drag, le ambalează, le pun la drum și până ajung pe masa sau în cămara clienților noștri.

Toate aceste lucruri mă fac să retrăiesc bucăți din copilărie.

Gustă, bucură-te de produsele din Lădița cu bunătăți și zâmbește pentru că ai două motive.

Unul este că vei gusta un produs natural de la țară și al doilea este că vei da șansa unei călătorii frumoase pline de peripeții și bucurii unei lădițe care are în esența ei bucuria copilăriei mele.

Să vă fie de bine!

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”29″ gal_title=”Ladita cu bunatati 2″]

Leave a Comment

Scroll to Top