Dieta Financiara

Raspunsul, daca nu l-ai ghicit deja 🙂 este ca acest nume dubleaza cheltuiala aniversara si aduce de la sine si castiguri atat de natura financiara cat si materiale.

Am vorbit, pana la scrierea acestui articol, in fata a peste 3500 de romani, si nimeni nu mi-a demonstrat (inca) ca aceasta realitate nu se aplica in viata tuturor.

Ce este un program de dieta financiara ? Ca si dieta nutritionala, iti organizeaza resursele si modul in care le folosesti, astfel incat sa fii in forma cea mai buna. Doar ca in acest caz, este forma financiara. Luna de luna , cu o dieta financiara adaptata stilului tau de viata, devi mai echilibrat si stapan pe resursele tale… financiare.

De ce avem nevoie de o dieta financiara?    

Dieta financiara este un instrument de sanatate financiara. Asa cum orice dieta este personalizata pe detaliile corporale, pe comportamentele si pe modul de a consuma, in acelasi fel o dieta financiara vine sa iti personalizeze un stil de viata sanatos financiar. Analiza se face pe tot ceea ce inseamna venituri si chletuieli, pe comportamentele financiare si pe constientizarea clara a diferentelor dintre nevoi si dorinte. Daca iti doresti sa ai o viata financiara sanatoasa nu este suficient sa stii cati bani incasezi sau cati bani cheltui. Este nevoie sa ai mereu o analiza clara si o previziune asumata asupra finantelor tale. Acest lucru se poate face doar luand in mod constient deciziile care sa iti sustina planurile, dorintele si asigurarea lor din punct de vedere financiar. Exista cateva tipare financiare pe care le intalnim la fiecare persoana si acestea trebuie sa fie asumate, constientizate si schimbate acolo unde este cazul.

Daca, la un moment dat, te-ai gandit ce inseamna o viata sanatoasa financiar sau daca ti-ai ridicat cel putin o data una din intrebarile de mai jos atunci este cazul sa treci la o dieta financiara, sa inveti ce inseamna banii tai pentru tine si pentru viitorul tau si nu in ultimul rand cum o poti adapta si adopta pentru fiecare zi din viata ta.

Cum arata o dieta financiara ? 

Dieta financiara trebuie sa fie asumata constient, personalizata si echilibrata pe nevoile si dorintele tale, pe termen mediu si lung, pentru a dezvolta comportamente. Mai jos cateva din intrebarile pe care le-am primit in workshopurile sustinute de mine cu cei peste 3.500 de participanti si care reprezinta pilonii de pornire a unei diete financiare. Raspunzand la aceste intrebari o sa realizezi ca se poti obtine mai mult din relatia ta cu banii tai.

Economiile – ce inseamna economiile, cum le organizam, de unde economisim, ce inseamna bugete dedicate nevoilor si dorintelor, ce facem cu economiile, cum punem economiile sa lucreze pentru noi (investitiile) si cum crestem de la luna la luna partea de economisire… etc?

Cheltuielile – ce cheltuieli am, cat cheltui in mod real in fiecare zi/luna, cum imi organizez cheltuielile, ce bugete de cheltuieli stabilesc si in ce procente trebuie sa se regaseasca aceste bugete, cum ma abtin din cheltuieli inutile sau emotionale, cum reduc cheltuielile, din care cheltuieli sunt capabil sa tai, daca am cheltuit inutil cum acopar cheltuielile respective… etc?

Comportamente – de ce este bine sa avem comportamente sanatoase financiar, la ce ne ajuta sa dezvoltam comportamente, cum ne asumam constient comportamentele, schimbam comportamental actiunile financiare, cheltuim pe baza de comportamente, putem economisii folosindu-ne de comportamente… etc?

Nevoi – ce sunt nevoile financiare, cum le satisfacem, cat buget alocam nevoilor, ne cresc nevoile in acelasi ritm cu veniturile, ne scand nevoile in functie de cheltuieli, putem amana cheltuielile alocate nevoilor, daca am nevoi putine sunt zgarcit, pot sa scad sau sa cresc nevoile, pot trai fara satisfacerea nevoilor… etc?

Dorinte – cand pot sa am dorinte, ce inseamna dorintele, cu ce se diferentiaza fata de nevoi, cati bani dau pe dorinte, cum stabilesc dorintele in cost si timp, am solutii de a satisface dorintele chiar daca bugetul nu imi permite, e ok sa renunt la dorinte, pot schimba dorintele… etc?

De unde incepi ?

 

Leave a Comment

Scroll to Top